Unit 1

Het nieuwe schooljaar is alweer een paar weken oud en nog steeds is het af en toe zomers warm. Het lokaal is iets anders ingericht dan de vorige jaren. We liepen allemaal, zowel juffen als kleuters, in het begin naar de verkeerde kasten. Inmiddels is iedereen eraan gewend. Vanaf de start zit er een nieuw meisje bij ons in de groep, Nadieh, we kenden haar al van de peuterspeelzaal. Ze heeft het heel erg naar haar zin bij ons.
Op maandag en dinsdag is Kirsten er. Zij leert voor onderwijsassistente en doet bij ons haar stage.
Deze week zijn we gestart met het nieuwe thema “Beer is jarig”. Dit thema gaat niet alleen over je verjaardag vieren, de postbode, maar ook over vriendschap. Vriendschap is ook het thema van de Kinderboekenweek die op woensdag 3 oktober start.
Op de middagen komt groep 3 bij ons. Dan kunnen ze weer in de hoeken. En daar kan het lezen en rekenen goed gebruikt worden. We leren veel van ze.

Bouwkeet

Op 1 en 2 juli stond er een bouwkeet voor onze school. Het Bouwhuis is een initiatief van Bouwbedrijf van der Gragt en Geel Ronitz. Van der Gragt en Geel-Ronitz hebben gemeend dat de bouw meer aandacht behoefd bij de jongste kinderen.
In deze keet konden de leerlingen van de groepen 1 tot en met 5 kennis maken met beroepen die je in de bouw tegenkomt. De schilder, loodgieter, dakdekker, timmerman en elektricien waren de bekendste beroepen, maar ook installateur van zonnepanelen, vloerverwarming en iemand die zich bezig houdt met frisse lucht in huis werden genoemd.
Na een duidelijke uitleg mochten de kinderen van alles zelf gaan proberen en dat viel in goede aarde. Ook kregen ze de kans om een buitenthermometer te maken, eerst het ‘huisje’ timmeren en dan de thermometer erin. En als klap op de vuurpijl kregen ze allemaal een sleutelhangerwaterpas. Hiermee kunnen de ouders thuis de buitenthermometer waterpas ophangen. Hoe dat moet? Dat vertelt uw kind wel.

Bang mannetje

Afgelopen weken hebben we enorm genoten van ons thema ‘Bang mannetje’.

Bang Mannetje is bang voor van alles: voor mensen die voordringen bij de bakker (waar hij niets van durft te zeggen), voor het dragen van zijn bloemetjesbroek (ze zullen hem wel uitlachen) en voor rare geluiden in de nacht (er ligt vast een spook onder zijn bed).

Hij maakt een afspraak met de toverboom die bange mannetjes van hun angsten afhelpt. De boom waarschuwt hem wel voor de woeste wezens die hij op zijn weg zal tegenkomen – maar daarvoor hoeft hij niet bang te zijn, ze zijn namelijk niet gevaarlijk.
Dankzij de waarschuwing trotseert Bang Mannetje draken, reusachtige spinnen en enge heksen. Eenmaal aangekomen bij de toverboom wordt hij meteen gepromoveerd van een Bang Mannetje tot een Best Wel Dapper Mannetje.
Tevreden gaat hij naar huis. Hij trekt zijn bloemetjesbroek aan, gaat naar de bakker en bestelt twee taartjes: één voor zichzelf en één voor het spook onder zijn bed.

Bezoek Pieter Vermeulen museum

Vandaag hebben we 10 minuten op het schoolplein gezocht naar afval. Dat was niet moeilijk om te vinden. Op de foto is te zien dat we zakken vol gevonden hebben. Restjes vuurwerk, snoepzakken, lollystokjes, kranten en papier. Daarna zijn we door gegaan naar het Pieter Vermeulenmuseum. Daar hebben we spelletjes gedaan. De tentoonstelling had alles te maken met afval en recycling hiervan.

Sinterklaas

Gelukkig kwamen Sint en zijn Pieten dit jaar toch ook weer even bij ons op bezoek. Het was wel even spannend, komt hij nou wel of komt hij toch niet. Maar uiteindelijk werd een slaperige Sint met een ouderwetse boerenkar het plein opgereden. De vrolijke en kleurige Pieten deelden pepernoten uit en waren blij ons weer te zien. Daarna kwamen Sint en zijn Pieten in de klas. Sint moest even uitleggen waarom hij moe was en nadat we een paar liedjes hadden gezongen was hij weer klaar wakker. Toen wilden de Pieten toch wel erg graag nog een keertje spelen in onze klas. De bouwhoek, de huishoek, tekenen, kleuren en zelfs schilderen hebben ze gedaan.

Dansen!

Maandag 6 november hebben we gedanst.
Anna kwam langs en heeft verschillende dansen met ons gedaan.
Lekker bewegen op muziek!